Terugblik

Na 73.965 fietskilometers, 4 continenten, 45 landen, 74 grensovergangen, 18 lekke banden, 4 voorbanden, 7 achterbanden, 2 camera’s, 1 fiets, 4 treinreizen, 2 busritten, 1 ezelkarrit, 18 autoritten (exclusief rond Melbourne en Teheran, exclusief binnen steden en van en naar vliegvelden), 1 lift op motor, 15 vluchten, 37 boottochten, 2 stuurtassen, 3 stel achtertassen, 3 tenten, 39 maanden, ±60.000 euro’s, 13 stel remblokjes, ±11.000 foto’s, 5 meerdaagse wandeltochten, 3 paspoorten, 53 fietskaarten, 24 reisgidsen, 1 nooit gebruikte waterfilter, 2 fietszadels, 2 trapassen, 2 stel trappers, 174 campings, 499 hotels, 109 wildkampeerplaatsen, 10 overige overnachtingplaatsen (inclusief gevangenis), 2 ziekenhuisopnames, 1 veroordeling, 4 rechtbankzittingen, 7 fietskettingen, 2 voortandwielen, 3 paar schoenen, 1 klein ongeval, vele aanrijdingen, 8 keer boven de 4000 meter hoogte, 24 reisgenoten en nooit met niet te repareren pech langs de weg komt er een einde aan mijn zwervende bestaan.

Na drie fantastische jaren kijk ik terug op een geweldige reisperiode.

Hoogtepunten:

1 het absolute hoogtepunt van de hele reis is de cultuur en architectuur van India. Wat een bijzonder volk en ik heb meer als 25 indrukwekkende steden/tempels/ruïnes/moskeeën en dergelijke gezien. Daarnaast was er de leukste badplaats, veel wilde dieren, hotels met dakterras met uitzicht over de stad er omheen en verschillende landschappen van hooggebergte tot tropische laaglanden en half woestijnen.

2 cultuur en architectuur van Mali. Alsof ik in een middeleeuws avontuur terecht was gekomen. Eerst de savannen met ronde lemen hutten en rieten daken en daarna de Sahel en het Dogon-gebied met de modderarchitectuur en de prachtige stad Djenné.

3 twee trekking’s door het hooggebergte van Nepal.

4 jarenlang reizen met voornamelijk korte broekenweer. Buiten Europa en Australië (en één zandstorm) heb ik nooit het reizen uitgesteld in verband met slecht weer.

5 fietsen over rustige wegen

-3000 kilometer door het hooggebergte van Samarkand tot Islamabad

-door Laos

-Nepal, door de laaglanden en klein stukje door prachtige bergen (deels wel druk)

-eilanden van de Filipijnen (behalve Luzon)

6 de steden L’viv (in de Oekraïne) en Sydney (in Australië)

7 fietsen door de Sahara en de Outbackway in Australië

8 de vulkanen in Indonesië

Ook fraai waren:

-Nationale Parken van Senegal, Ghana en Corbett in India

-besneeuwde bergpassen in de Alpen

-gastvrijheid Iran, Tadzjikistan en in het zuidwesten van Mali

-steden Mt St Michel, Santiago, Porto, Cadiz, Tanger, Marrekech, Praag, Odessa, Erzurum, Buchara, Samarkand, Kathmandu, Singapore,
Bangkok, Ayuthaya, Brisbane, Jakarta en Manila.

-camping voor buitenlanders in Islamabad

-kerstmis bij Adrian en Diane in Melbourne

-ontmoetingen met andere reizigers en locals

-veelzijdigheid weekje Sri Lanka

Tegenvallers:

-overval met nasleep (en het drukke verkeer) in Iran

-geen tweede visum voor China (inclusief Tibet)

Ook jammer was:

-koude en regen in West Europa en in zuidwesten en oosten Australië

-fietsen in Maleisië: saai en/of veel verkeer

Negenendertig maanden na mijn eerste vertrek komt er een einde aan mijn reis van 73965 kilometer. Van die 39 maanden ben ik ruim 4 maanden in Nederland geweest om zaken te regelen en om het volgende reisdeel voor te bereiden.

Nu ligt er een nieuwe uitdaging voor me waar ik erg veel zin in heb: het starten van weer een “normaal” leven met een huis en een baan. Naar beide ben ik nu dus op zoek.